مخزن پلی پروپیلن
مخزن پلی پروپیلن
مخزن پلی پروپیلن (Polypropylene) از پلیمر پلی پروپیلن ساخته میشوند که معمولاً با نام PP شناخته می شوند. پلی پروپیلن یک پلیمر رایج در ساخت تجهیزاتی مانند لوله کشی، کفپوش خودرو، اسباب بازی، بسته بندی مواد غذایی، قالب تزریق، مخزن سپتیک و منهول است. این ماده به دلیل مقاومت شیمیایی، عمر طولانی و وزن کم مشهور است. تانکرهای ساخته شده از پلی پروپیلن در برابر دمای گرم و پایین مقاوم هستند. این منابع به عنوان عایق دما نیز شناخته می شوند، زیرا دمای خود را به سرعت از دست نمیدهند. قیمت مخزن پلی پروپیلن بر اساس مواد اولیه تعیین میشود که به صورت هفتگی در رینگ قیمت گذاری سهام تعیین میشود.
کاربرد منبع پلی پروپیلنی PP در صنایع گوناگون
مخازن پلی پروپیلن در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. مزایایی که در عناوین بعدی ذکر خواهیم کرد آنها را بسیار مقرون به صرفه و رایج ساخته است:
· برای نگهداری مواد شیمیایی خورنده مانند اسید سولفوریک، اسید نیتریک، اسید کلریدریک و سدیم هیدروکسید استفاده میشود.
· در صنایعی با دمای بالا تا ۱۱۰ درجه و دماهای نسبتا پایین برای نگهداری مواد و جلوگیری از هدر رفت و تبادل دما و حرارت استفاده میشوند.
· صنایع دارویی برای نگهداری از مواد شیمیایی و بیولوژیک نیاز به مخازنی بسیار مقاوم دارند که تانکر پلی پروپیلن گزینه مناسبی هستند.
· در صنایعی که نیاز به نگهداری از مواد اسیدی و قلیایی است نیاز به مخازنی است که در برابر این مواد از خود مقاومت نشان دهند که منبع پلی پروپیلن گزینهای ایده آل برای آنهاست.
خواص پلی پروپیلن
پلی پروپیلن یک ترموپلاستیک سبک و با دوام است که از پلی اتیلن متراکم ، سفت و محکم تر است و همچنین دارای نقطه ذوب بالایی است. پلی پروپیلن استحکام بالا و مقاومت ساختاری مناسب و مقاومت دمایی بالایی دارد.
میتواند با استفاده از انواع فرآیندهای جوشکاری با استفاده از هوای گرم ، اکستروژن و تجهیزات همجوشی در تولید مخازن استفاده شود. از جمله دیگر خواص این ماده می توان به موارد زیر اشاره کرد :
· مقاومت بالا در برابر رطوبت
· مقاومت مکانیکی بالا در برابر بار ترافیکی و تنش های محیطی
· مقاوم دربرابر استریلیزاسیون با بخار
· مقاومت شیمیایی در برابر اسید های غلیظ و رقیق و همچنین انواع سیالات شیمیایی
مخزن پلی پروپیلن انواع مختلفی دارد
· مخزن پلی اتیلن دفنی
· مخزن فایبرگلاس
· مخازن فوم دار
· مخزن GRP
· مخزن پلی اتیلن
هزینه تهیه پلی پروپیلن از پلی اتیلن بیشتر است. همچنین به دلیل شاخه جانبی، ممانعت فضایی و محدودیت در چرخش زنجیره را سبب میشود. در نتیجه استحکام افزایش می یابد و در عین حال انعطاف پذیری کاهش می یابد. دمای ذوب پلی پروپیلن از پلی اتیلن بیشتر است و خاصیت بلورینگی دارد. در نتیجه اگر نیاز به مقاومت بالاتر و دمای بیشتر کاربری باشد از مخزن پلی پروپیلن باید استفاده کرد. همانطور که بیان شد یکی از کاربرد های پلی پروپیلن ساخت مخازن می باشد.
مخزن پلی پروپیلن برای نگهداری مواد شیمیایی اعم از اسید ها و برخی بازها کاربرد دارد. این مخازن حتی از مخازن GRP یا مخازنی که پوشش لاستیک دارند برای کاربرد مواد شیمیایی بهتر است.
نحوه تولید مخزن پلی پروپیلن
مخزن پلی پروپیلن معمولا به 2 روش تولید می شود.
· روش اول: قالب گیری دورانی
در این روش از پودر پلی پروپیلن برای قالب گیری استفاده می شود و با استفاده از قالب گرفته شده، مخزن شکل می گیرد و شکل ظاهری آن مشخص می شود.
· روش دوم: استفاده از ورق های پلی پروپیلن
در این روش با استفاده از ورق های پلی پروپیلن ضخامت مخازن را مشخص می کنند و آنها را می سازند. از این روش بیشتر برای ساخت مخازن مکعبی و استوانه ای استفاده می شود.
ویژگی مخزن پلی پروپیلن
کوپلیمر Copolymer یا بَسپار ناهمگن، پلیمری مشتق شده از بیش از یک نوع مونومر است. پلی پروپیلن با توجه به ساختار آن، دارای مقاومت دمایی بسیار بالاتری است. به همین خاطر به این نوع مخزن پلی پروپیلن (HTPP) نیز گفته میشود. این نوع منابع میتوانند دمایی در حدود ۱۱۰ درجه سانتی گراد را بدون تغییر شکل و ساختار، تحمل نمایند. از ویژگی ها و مزایای مخزن پلی پروپیلن می توان به مقاومت کششی آن در برابر تغییرات دمایی اشاره نمود. تولید و همچنین تمیز کردن مخزن pp کار ساده ای می باشد و نیازی به استفاده از تجهیزات پیشرفته نیست.
استفاده از ماده پلی پروپیلن در صنایع ساخت منهول و دریچه منهول
کشورهای پیشرفته سعی در استفاده هر چه بیشتر از ماده پلیپروپیلن در ساخت انواع منهول، لوله، مخازن دوجداره و… مورد استفاده در زمینههای گوناگون ذخیرهسازی آب، سیستم آبرسانی و… دارند. تانکر پلی پروپیلن به گونهای طراحی شدهاند که میتوانند در زیرزمین دفن شوند. با توجه به مقاومت و سبک ساخت منبع پلی پروپیلن، امکان بارگذاری تا وزن ۳.۵ تن بر مترمربع به روی آنها امکانپذیر است. این ویژگی منحصر به فرد برای پروژههایی که از نظر قیمت زمین یا مساحت دچار محدودیت هستند، حائز اهمیت میباشد.
اهمیت کارکرد و خواص مخزن پلی پروپیلن
· مقاومت خوردگی بسیار عالی
· مقاومت کششی
· دانسیته کم
· مقاومت شیمیایی عالی
· هزینه کم تولیدی
· عدم نفوذ آب و یا خروج مواد از مخازن
نحوه نگهداری از مخزن پلی پروپیلن
برای نگهداری از مخزن پلی پروپیلن و افزایش بهره وری و عمر مفید آن، بهتر است به چند نکته مهم توجه کنید و آن را به کار بگیرید. این نکات و موارد از این قرار هستند:
· تابش مستقیم نور خورشید باعث افزایش خاصیت خورندگی مواد اسیدی می شود. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است مخازن پلی پروپیلن را با رنگ های ضد تابشی رنگ آمیزی کنید.
· مخازن را در محیط های متعادل و خنک نگهداری کنید تا خواص مایعات اسیدی و قلیایی تغییر نکنند. البته منظور از خنک، خیلی سرد نیست.
معایب مخزن پلی پروپیلنی
در ادامه به بیان معایب مخازن پلی پروپیلن می پردازیم. البته قبل از آن لازم به ذکر است که تمامی مخازن دارای مزایا و معایبی هستند که با شناخت آن ها می توانید از آن ها به صورت بهینه استفاده کنید.
· با توجه به فرایند تولید برای ساخت انواع مخازن پلی پروپیلن محدودیت هایی وجود دارد و نمی توان هر ابعاد و ظرفیتی را ساخت.
· اشعه خورشید، ترکیبات پلی پروپیلن را به مرور تضعیف می کند به همین دلیل گزینه مناسبی برای فضای باز محسوب نمی شود.
· دارای ساختاری نرم است اما باید توجه داشته باشید که در برابر ضربه مقاوم نیست، امنیت آن پایین بوده و با ایجاد یک سوراخ در بدنه می توان به سادگی مواد داخل مخزن را سرقت کرد.
· با گذشت زمان، مواد شیمیایی موجود در مخازن جذب ساختار بدنه آن شده و باعث می شود یکپارچگی مخزن از بین برود. تمامی مدل ها رنگ پذیر نبوده و نمی توان آن ها را رنگ کرد.
· پس از طی شدن عمر مفید، قابلیت بازیافت نداشته و باعث ایجاد آلودگی می شود.
· در تحمل دمای مختلف دارای محدودیت هستند و نمی توانند هر دمایی را تحمل کنند.
· قابلیت اشتعال آن بالاست و اگر در معرض دمای بسیار بالا قرار بگیرد، به سرعت آتش می گیرد
برچسب: ،